Бледолилавите цветчета на лавандулата започнаха да се показват по туфите в добруджанските ниви. 

Лавандуловите кражби в Добруджа: 55 000 коренчета за седмица

„Различните сортове цъфтят по различно време, но процесите вече започнаха. В момента лавандулата е в много добро състояние, добре се развива”, обобщи земеделският стопанин Недялко Статев. Той отглежда вече 6 години 600 дка от маслодайната култура в землището на добричкото село Попгригорово.

Близо 70 000 дка достигнаха площите с лавандула в Добричка област. Високата цена на маслото от порядъка на 220-250 лв./кг през изминалото лято провокира още повече интереса към създаването на трайни насаждения от ароматната билка. Продължителните летни засушавания и горещини през последните години в Добруджа също дават възможност за  добро развитие на лилавите растения. 

Според опита на земеделския стопанин Недялко Статев, основният проблем при лавандуловите насаждения са плевелите. 

„Не правим компромиси, залагаме на окопаване, за да запазим чистотата на етеричното масло”, категоричен е фермерът и уточнява, че негови колеги третират с фунгициди и инсектициди насажденията:

Недялко Статев: „Да, чрез тях може да се подобри добивът, но за сметка на чистотата на маслото. Аз мисля, че лавандулата е едно изключително устойчиво растение”. 

Изчисленията на Недялко показват, че е по-изгодно да реализираш чисто от пестициди и качествено масло. 

За да бъде рентабилно производството, фермерът изгражда дестилерия по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР, която отваря врати преди по-малко от година. 

Предстои да се подадат документи за изплащане на субсидията. „Всички нови технологии, които съществуват в дестилирането, са вложени при нас, за да можем да автоматизираме процесите. Капацитетът е 6 казана по 6 куб.м. 

Работим с парогенератори, които са доста по-ефективни от гледна точка на горивата. Технологично можем да изварим всяко едно от видовете масла, без тези, които имат нужда от кохобация, т.е. повторна дестилация”, разказва още Недялко Статев. 

Все повече етерично-маслени култури се отглеждат в Добруджа през последните години. Бял равнец, маточина, хизоп, два вида салвия, медицинска лайка, копър и кориандър са част от билките, които се дестилират в района. 

Недялко Статев: „Можем да изваряваме всяка една култура, стига годината да е благоприятна и да има добив. Всичко обаче е на въпрос на организация, на сезон, на технологично време за почистване”.

Остават около месец и половина до прибирането на ароматната реколта. Надеждите на Недялко и на колегите му са да не се повтори дъждовното лято на 2018 г., когато валежите попречиха както на жътвата на пшеница, така и на лавандула. 

Заради невъзможността за ритмично прибиране на билката, по дестилериите се струпваха опашки от фермери.