Тази година вредители по лавандулата й попречиха да даде достатъчно цвят. „Колкото изкарахме за цялото лято, други години го изкарвахме за един ден“, жалва се Димитър Николов, производител на лавандула в района на село Караново, Новозагорско, пред Фермер.БГ.
 
От 60 дка той е закарал 5 тона цвят в дестилериите на Гурково, като от 100 кг е добил 1 кг масло. За сравнение през минали години 45 кг цвят е давал 1 кг масло. По-високите изкупни цени обаче компенсираха слабата реколта и разходите бяха избити, констатира производителят.
 
Николов е в бранша от 19 години и за първа година решава да замени лавандулата върху 20 дка с рози. Сухото време обаче затруднява обработката на земята, жалва се той.
 
Въпреки че в България се произвежда най-много лавандула в света, много дестилерии не могат да изпълнят заявките, които са поели, защото не изкарват толкова масло, коментира новозагорецът.
 
По думите му не е добра идея да се взема разсад от нелицензирани производители, защото качеството на маслото пада. По негови наблюдения те се възползват от голямото търсене на разсад и изкуствено вдигат цените.
 
Младите фермери, които тепърва искат да се пробват в отглеждането на лавандула, трябва да предвидят 2000 коренчета на декар. Средната цена на корен е 12 ст. с ДДС, което прави 240 лв. на декар само за разсад. Възвращаемост може да се очаква чак на третата година, когато храстът се оформя и започва да дава цвят. През това време земята трябва да се обработва и почиства. „Колкото повече земя имат, толкова повече лавандула да слагат“, съветва Николов.