Цените на слънчогледа и царевицата през месец август са по-ниски отколкото година по-рано. При царевицата годишният спад е 6%, а при слънчогледа – 3%, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Нови данни: Пшеницата поскъпва бавно, но сигурно

По техни оценки производството на царевица се очаква да варира между 3,1–3,3 млн. т. По данни на Министерството на земеделието към средата на месец септември са ожънати около 1,9 млн. т.

При слънчогледа реколтата по изчисление на САРА за 2019/20 г. е за около 1,7 млн. т. Статистиката на ресорното министерство сочи, че до средата на месец септември са прибрани 1,6 млн. т, което е около 95% от площите със слънчоглед.

Анализатори: „Причина за по-ниските цени на пролетниците е поредната добра световна реколта, включително в целия Черноморски регион.“

Ценовата свързаност на културите също влияе, като през месец август 2018 г. цената на фуражна пшеница от място бе 314 лв./т, а през тази година – 281 лв./т.

Икономистите прогнозират, че цената на царевицата за месец октомври от място (Централна България) ще е около 265 лв./т (264 лв./т за 2018 г.). Слънчогледът (Североизточна България) ще се търгува за 525 лв./т (530 лв./т за 2018 г.)

В следващите месеци не се очаква сериозна динамика на пазарите. Факторите, които могат да доведат до размествания, са котировките на цените на петрола и състоянието на реколтата в Южното полукълбо.

Източник: Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA)

В края на месец септември 2019 г. цената за хлебна пшеница в Черноморския регион се движи около 187 долара/т, ечемика – 178 долара/т, фуражна пшеница – 180 долара/т. Цената за царевица от Украйна през месец септември е около 160 долара/т. 

Анализатори: „Цените на царевицата паднаха само за 2–3 седмици с 18% и са със 7% по-ниски на годишна база.“

Цената на слънчогледово семе от Украйна през месец септември е около 330 долара/т, което е спад с 10% спрямо година по-рано.

Световното производство на слънчоглед по данни на американското министерство на земеделието е за 52,6 млн. т. А новият рекорд в производството на палмово масло от 76 млн. т ще поддържа ниските цени на целия маслодаен комплекс.