Очакванията на земеделците са в края на този месец пазарът на пшеницата да се стабилизира, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за БТА.

На борсите: Противоречиви цени на пшеницата в спокойна търговия

По думите му хлебното зърно вече се търгува за около 300 лв./тон, докато миналата година цената му е била 350 лв./тон. Фуражната пшеница върви по 285 лв./тон, допълни зърнопроизводителят.

Според анализатори в последните няколко седмици търговията на зърно леко замря. Като причина председателят на браншовата асоциация определя голямото размиване между търсене и предлагане.

Костадинов: „Очакваме в края на септември пазарът да се отвори, като е важно какъв износ на зърно ще тръгне от Русия, Украйна и целия Черноморски регион.“

По негови наблюдения хлебната пшеница от новата реколта се отличава с много добри качества и висок глутен (между 25 и 28). Малко по-ниско е хектолитровото тегло заради дъждовете преди жътвата, уточни той.

Традиционно у нас най-много пшеница се отглежда в Добричкия регион. Това лято зърнопроизводителите там добиха близо 719 400 тона зърно, което е с малко над 58 500 тона повече спрямо година по-рано, сочат данни на Областната дирекция по земеделие.