Последните данни на Европейската комисия за перспективите в земеделския сектор показват, че нивата на консумация на месо ще спаднат с около един килограм на човек годишно през следващото десетилетие.

Как оцелява месодайното говедовъдство в пандемия и суша

Намалението се касае най-вече говеждото и свинското месо. Според експертите пилешкото месо е вероятно да преодолее тази тенденция, тъй като потреблението действително нараства.

Данните бяха коментирани по време на Outlook конференцията на ЕС за перспективите в сектора. Изнесената статистика ще повлияе значително пазара на говеждо месо в Ирландия, Франция и дори България. Данните обхващат периода до 2030 г.

Показателно е, че прогнозите не отчитат Брекзит или промените в Общата селскостопанска политика (ОСП) през следващите години. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в ЕС трябва да се върне до нивата преди Covid до 2023 г. 

Пазарно търсене

Според ЕК селскостопанските пазари ще се движат от редица фактори през следващите години. Те включват: желанието за по-здравословно хранене, възможността за проследяване на храната и продължаващата устойчивост на земеделските практики, в съчетание с предизвикателствата, свързани с изменението на климата.

Що се отнася до млечните продукти, Комисията прогнозира продължаващ растеж на производството на мляко в ЕС-27 до общо 162 милиона тона до 2020 г. Това представлява увеличение от 9,4% спрямо настоящите нива на производство. 

Перспективи

Данните за перспективите на фермите прогнозират, че броят на животните в ЕС ще намалее, като стадата свине и говеда в Европа ще поемат основната тежест от това намаляване. През следващото десетилетие трябва да се наблюдава и 30% намаление на износа на живи животни от ЕС.