12% от пакета за директни плащания в новата обща селскостопанска политика (ОСП) ще бъдат насочени към чувствителни и важни за страната сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство.

Така България постигна своя приоритет за обвързана подкрепа в размер над 10% , насочена към тези сектори, коментира министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков. Допълнително могат да се договарят още 3% до достигане на 15%, които да бъдат за протеинови култури (всички бобови култури).

Обвързаната подкрепа представлява плащания за производството на конкретен продукт и е част от директните плащания за държавите, които прилагат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

На този етап решението за обвързано подпомагане е взето на ниво Съвет на министрите и предстои окончателното му приемане през юни на ниво триалог – от Европейския парламент, Ирладското председателство и Съвета на министрите.

В предстоящите триалози ще продължим усилията за увеличаване на процента на обвързана подкрепа, посочи министър Иван Станков.

България и останалите страни-членки, които продължават да прилагат СЕПП, ще имат право на преходно национално подпомагане, което ще позволи  допълнително насочване на помощ за сектори, в които и до момента се прилагат национални доплащания – говеда и биволи, крави месодайно направления, овце и кози и тютюн. В новата ОСП България за първи път ще има и възможност да прилага държна помощ за памук.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!