След затварянето на училищата и детските градини като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса у нас, Агри.БГ потърси информация какво ще се случи с действащите схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

Селското стопанство е вън от схемата 60/40

От Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ни уведомиха, че след премахване на обявеното извънредно положение в рамките на учебната 2019/2020 г., одобрените заявители ще имат възможност да извършат оставащите доставки по схемата за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Когато нормалната дейност на училищата и детските градини бъде възстановена, фирмите изпълнители ще трябва да извършат и промяна на предоставените графици за доставка.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

„В момента ДФЗ продължава да приема заявки за плащане по училищните схеми, за извършените доставки преди обявяване на грипна ваканция и обявяването на извънредното положение в страната, като няма да се налагат санкции, когато заявките за плащане са подадени от 1-во до 10-о число на третия месец след изтичане на отчетния период, уверяват от ведомството.

Административният капацитет на ДФЗ е мобилизиран за своевременно изплащане на заявките по схемите. Обработват се всички подадени заявки за плащане при максимално съкратени срокове от предвидените в нормативната уредба.

Няма забавяния в плащанията по определените като допустими заявки.

За учебната 2019/ 2020 г. по двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ са изплатени 7 891 636 лв. по общо 280 подадени заявки.

От тях 6 586 819 лв. са за реализирани доставки на мляко и млечни продукти, на пресни плодове и зеленчуци в училищата и детските градини. Останалите средства са за възстановяване на данък върху добавената стойност (ДДС) на одобрени фирми – изпълнители. 

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мярка Covid-19: Авансово плащат част от обвързаната помощ?

МЗХГ: Какви са данъчните срокове за земеделците?

От бранша: Имаме нужда от работници, но ще можем ли да им платим?