Софийска градска прокуратура извършва разпити на длъжностни лица от ДФЗ, научи Фермер.БГ. Разпитите са във връзка с образувано досъдебно производство за далавери в разплащателната агенция, извършвани от висши чиновници, потвърдиха от прокуратурата. Събрани са голям брой писмени доказатлства, които в момента се анализират.



Няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица, тъй като разследването не е приключило. Все още не може да се каже кога делото ще бъде вкарано в съда и по кой член е образувано то. Прокуратурата е буквално засипана от сигнали във връзка с работата на ДФЗ. От там обаче запазиха мълчание дали Калина Илиева  е била викана да свидетелства, но всеки един сигнал, който тя е изпратила от името на ДФЗ се проверява. Според близки до разследването самата Илиева не е изпращала сигнал лично срещу министър Мирослав Найденов, а е съобщавала за нередности около отпускането на европейски средства към бенефициенти от ръководствата на звената, без да обвинява конкретни лица, а само е разказвала конкретни случаи за това кой чиновник как е реагирал и как се е разпореждал на работното си място.



По сведения на Фермер.БГ в прокуратурата са пратени голям брой сигнали, не само от Калина Илиева, но и от бивши началници в службата, като например Ализан Яхова, която е обявила за нередности свързани с плащанията за единица площ. Сигнали има също и от политически партии. Въпреки десетките оплаквания, прокуратурата не е намерила основание да образува досъдебно производство по тях. Засега официалната информация около аферата "Калинка" е, че се водят две досъдебни производства - едното срещу Калина Илиева във връзка с фалшивата й диплома, а другото е по общ сигнал за злоупотреби с пари и корупция в ДФЗ.



Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!