Какви са добрите практики за управление на води в земеделското стопанство, ще бъдат в основата на разговор със специалисти от Сдружение за изследователски практики, съобщават организаторите.

Как се изменя броят на животните за една година?

Срещата е отворена за всеки, който се интересува от темата, и по-специално за малки и средни производители от община Шабла и района. Тя е запланувана за 12 март, събота, от 14:00 часа в читалището на добричкото село Езерец.

Лекцията започва с представяне на климатичните промени в Добруджа с акцент върху прогнози и възможни действия, наличие на води, водоползване.

Малко по-късно ще бъдат показани примери за добро управление на води в земеделското стопанство. Тук ще бъдат засегнати важни моменти, като увеличаване на влагозадържащата способност на почвата, ползване на агро-лесовъдски практики (например ветрозащитни пояси), събиране на дъждовна вода в резервоари, увеличаване на растенията за паша на пчели.

За финал е оставена дискусия за обмен на информация и идеи относно наличието и начина на ползване на водата в село Езерец, както и възстановяване на ветрозащитните пояси и възможности за тяхното подпомагане в новия програмен период.