След четири месеца интензивни срещи 90 процента от необходимите формалности за възстановяване на търговския обмен в областта на животновъдството са изчистени. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след среща с турския му колега Ахмет Ешреф Факъбаба, който е на посещение в България. 
 
 
От 2012 г. цялата търговия, с изключение на разплодните животни, беше преустановена. 
„В очакване сме в началото на следващата година, първо по отношение на дребен рогат добитък, а впоследствие и за едрия рогат добитък да имаме позитивно решение“, заяви Порожанов. 
 
По думите му е много важно този процес да бъде в прозрачни рамки, но и контролиран, така че да не се компроментира още в самото начало от гледна точка на цени и на качество на продукцията, която би била обект на търговия. 
„Силно се надявам  и двете страни да постигнат в много кратки срокове ще постигнат резултати“, каза от своя страна Ахмет Ешреф Факъбаба.
 
 
Формалностите, които обаче са съществени, са свързани с ветеринарни сертификати, форми, изисквания за качество. Друга аспект на документално прецизиране е фактът, че Турция не е член на Европейския съюз.  
 
„За да се случат някои от експортите за България нашата страна трябва да попадне в преференциални или свободни квоти, с които Турция разполага за търговия с Европейския съюз. Това е едно от нещата, които се договарят“, отбеляза Порожанов. 
Успоредно със срещите на двамата министри в София днес се провежда бизнес форум, в които участие взимат над 500 представители на агробизнеса от двете страни.