На 9 юни сутринта представители на българските производители ще поставят проблемите си пред европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. Срещата ще се състои в сградата на Европейския парламент в Брюксел, като ще продължи час и половина вместо обичайния един час.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

По протокол въпросите се изпращат предварително. Сега те се систематизират и превеждат, научи Агри.БГ. В по-общ план от бранша настояват за повече равнопоставеност спрямо колегите им от Европа и допълнителни възможности за финансово стимулиране. Всеки сектор излиза и със свои конкретни искания.

Например от говедовъдния бранш предлагат директна помощ за произведена продукция като антикризисна мярка. Представена е икономическа обосновка, така че за всеки тон предадено сурово мляко със съответните документи да се дават по 350 лв., които да покриват разликата между себестойност и разходи. 

На срещата ще бъдат обсъдени и варианти за адекватно подпомагане за закупуване на фуражите. В момента фермерите правят грубите фуражи, но концентрираните предстоят, затова има в каква посока да им се помогне.

В делегацията ще се включат същите браншови представители, които се срещнаха с председателя на Комисията по земеделие към ЕП – Норберт Линс, преди Великден.

Сред тях са Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България, Димитър Зоров – Национален съюз на говедовъдите в България, Дарина Шишкова – Животновъдно сдружение „Старият Балкан“, Бойко Синапов – Обединени български животновъди, Стоян Чуканов – Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, и Пенка Христова – Съюз на животновъдите в България.

Към тях ще се присъедини и Наталия Шукадарова – Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Поканени са и още представители на бранша, които все още не са потвърдили участието си. За организацията на срещата съдействие оказва евродепутатът Атидже Алиева-Вели.