След като има 100% равнопоставеност на изискванията за всяка страна членка относно Зелената сделка и т.н., но в същото време субсидирането не е равнопоставено между тях, фермерите в България ще съберат подписка за провеждане на референдум за изключване от ЕС – този проблем бе поставен ребром на работна среща между родни животновъди и председателя на Комисията по земеделие към ЕП – Норберт Линс.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

В продължение на над два часа в късния следобед на 20 април осем представители на животновъдни организации у нас описаха неравностойното положение на българските фермери в условията на постковид криза и последниците от войната в Украйна спрямо техните колеги от страните членки на ЕС. Ето какво казаха ексклузивно за Агри.БГ трима от тях след срещата в Брюксел.

Пенка Христова, Съюз на животновъдите в България

Нашите искания бяха свързани с уеднаквяване на субсидирането, за да можем да бъдем конкурентоспособни и да оцелеем. Разгледахме и санкциите върху Русия, които рефлектират пряко върху Източния блок, включително върху България. 

Обсъдихме също данъчното облагане на субсидиите. Дадохме предложение ЕС да вземе решение по време на война субсидирането да не се облага с данък печалба, защото ние работим на загуба и изкуствено правим някаква печалба, а всичко отива в сивия сектор. От Комисията по земеделие към ЕП ни отговориха, че ще разгледат тази идея, като допълниха, че решението трябва да бъде взето на национално ниво.

На срещата научихме, че до момента не е постъпвало каквото и да е искане от страна на България за помощ от 110 млн. лв., които животновъдите искат от финансовото министерство за фуражи. Ако постъпи такова, веднага ще бъде одобрено, увери г-н Норберт Линс.

Поискахме отсрочване на Зелената сделка, обяснявайки, че тя е абсолютно неприложима във време на инфлация. Всички сме наясно, че ставките за субсидиите са изядени от инфлацията. 

Стоян Чуканов, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България 

ЕК е дала едни доста широки рамки като финансови параметри за помощ към земеделския сектор, както и определени дерогации, но реално не виждаме българското правителство да се възползва от тях. Вследствие на това в България ядем испанско свинско месо, защото за последните две години Испания е наляла 17 млрд. евро, за да може да подпомогне местното производство. 

Ако сега пропуснем шанса и хората си ликвидират фермите, после трудно ще възстановяваме. Другите държави членки акцентират върху това, подпомагат местното производство и по този начин стимулират износа. Ние сме на единен пазар, но имаме различен старт.

Полша издейства одобрение на помощ за торове. Германия пък е разрешила необлагаем минимум на субсидиите. Така около една трета от фермерите там не плащат данък върху субсидиите, но това е национално решение, което би било от голяма помощ за малките фермери и у нас. А в момента какво се случва в България – с едната ръка се дава, а с другата се взема!

Бойко Синапов, Обединени български животновъди

Има надежда, защото по много казуси, които стоят като проблем пред българските фермери, има решение на европейско ниво. Всички държави членки предварително са взели мерки под формата на финансово обезпечаване и т.н., а ние пак закъсняваме. Продължаваме да пропускаме много опции, с които да оцелеем и да се борим с кризата, но има начин това да се поправи. Ще се борим да оцелеем.

За една криза се взимат мерки предварително, а не когато тя вече е ударила. България е членка на ЕС и предложенията трябва да дойдат от нашите управляващи. Освен Ковид мярката, с която сме се забавили изключително много, има и други финансови инжекции, които могат да се предприемат. Надяваме се, когато се върнем в България, нашите управляващи да проявят разум, да седнем и да говорим. Тук получихме информация как и по какъв начин могат да се случат нещата, за да се спасим и да продължим да работим.

В делегацията на българските животновъдни организации участват още: Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България, Димитър Зоров и Господин Иванов – Национален съюз на говедовъдите в България, Даниел Божанков – Асоциация на промишленото птицевъдство, Дарина Шишкова – Животновъдно сдружение „Старият Балкан“. С тях са евродепутатите Асим Адемов и Атидже Алиева-Вели, а работните срещи продължават и днес, 21 април, с Улрике Мюлер от Комисията по земеделие към ЕП.