Традиционният Празник на плодородието в Кюстендил тази година ще се проведе по-рано заради предсрочните парламентарни избори, съобщи кметът на Общината Петър Паунов, предаде БТА.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Тазгодишното издание беше планувано да се състои на 1 и 2 октомври, но заради насрочените от президента избори ще бъде на 24 и 25 септември.

"През тези дни всеки ще може да се наслади на изобилното плодородие, фантазията на художествената ни школа и на богатата програма", каза Паунов.

Представени ще бъдат уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, отгледани в Кюстендилско, а земеделските производители ще предлагат своята чиста и здравословна продукция директно на потребителите.

Празникът на плодородието увенчава есента и почита плодородната земя, от която се ражда добрата реколта в региона. Той е продължение на Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1896 година в Кюстендил. Изложението е възстановено през 2008 година и оттогава се организира от Общината, съвместно с Института по земеделие в града, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.