По повод своя рожден ден Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич раздаде подаръци на жителите на града. „Вместо да получим, искаме да дадем“, заяви директорът на учебното заведение Катя Пандерова, която заедно с учениците организира своеобразно шествие в центъра на Добрич, на което бяха раздадени информационни брошури с историята на гимназията и рекламни материали. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

„Идеята е да разкажем за нашето училище, което е създадено преди 115 години и което обучава земеделците на Добруджа. Искаме да се знае за историята му, за постиженията и възможностите които то дава. Можем да се похвалим с много добра реализация на нашите възпитаници. Част от стопаните в региона са наши ученици, други изпращат децата си тук. След излизане от училище те продължават в семейните фирми, развиват собствен бизнес или продължават обучението си във висши учебни заведения“, обяви още Пандерова. 

Земеделската гимназия отваря врати през есента на 1906 г. За шест годин ив нея се обучават общо 84 ученици. Днес броят на възпитаниците в класните стаи е 211. учениците днес в училището. Те се обучават в няколко професии – „техник на селскостопанска техника“, „фермер“, „агроеколог“, и „растениевъд трайни насаждения“. Последната е най-новата специалност в аграрната гимназия. Тя е въведена след проучване сред агробизнеса в Добричка област, което е показало нужда от специалисти именно в тази сфера. Новата професия предлага дуална форма на обучение, което се въвежда за първи път в учебното заведение.

Тя ще се проведе на два етапа. Първо учениците ще учат 3 години в класните стаи. След това, през втория гимназиален етап в 11 и 12 клас, те ще имат съответно по 2 и 3 дни седмично работа в реална работна среда. Работодателите предварително подават заявления от какви кадри имат нужда. Така те ще имат възможност между първия и втория гимназиален етап да изберат учениците, които ще приемат във фермите си и на които ще плащат за положения труд. Специалността е актуална за Добричка област, тъй като проучването на Аграрната гимназия показва потребност от работна ръка в сферата на етерично-маслените култури и овощните градини.