Пети сериозен инцидент в посеви със зърнено-житни култури в Добричко – изгоряха 100 дка с пшеница при пожар в житен масив в землището на Дуранкулак. Пламъците са лумнали в следобедните часове на 10 юни. Два пожарни автомобила са се включили в потушаването на огъня. Спасен е пшеничен блок от 900 дка. В гасенето на пожара са участвали и земеделски стопани. Причините за пожара се разследват от служители на РУ на МВР в Шабла. 

Огън изпепели декари с пшеница в Добричко

Високите температури в Добричка област и нажежените до бяло посеви са предпоставка за бързото пламване на пшеничните блокове. От Пожарната служба за пореден път апелират за съобразяване с опасната обстановка и спазване на всички изисквания за безопасност. 

Тютюнопушенето, паркирането на автомобили и паленето на открит огън на разстояние по-малко от 50 метра от житните ниви е забранено.

В заповед на директора на ОД „Земеделие” в Добрич инж.Десислава Иванова се обявява началото на пожароопасния сезон в земеделските земи – от 5 юни. В него се посочват мерки срещу опазването на реколтата, които трябва стриктно да се съблюдават до 31 октомври. 

Предстоят проверки за задължителните пожарозащитни ивици, които всеки стопанин трябва да прокара в житните масиви. Контрол ще осъществяват земеделските служби по общини. Ивиците разделят големите житни блокове на по-малки и така при инцидент се предотвратява изгарянето на цялата нива. 

При складиране или съхраняване на открито на грубите фуражи, те трябва да се обособяват във фигури с единично тегло до 200 тона и в групи до 600 тона върху терен, почистен от растителни отпадъци. Групите с фуражи трябва да са на разстояние поне на 50 метра една от друга. Най-малко 5 метра трябва да е пожарозащитната ивица, прокарана край горските насаждения.

Абсолютно забранено е паленето на стърнища и други растителни отпадъци, се казва още в заповедта на земеделската служба. 

Спазването на мерките за безопасност са особено важни в ситуация като тази, в която сушата е на път сериозно да компрометира добивите, коментират земеделски стопани. Оскъдната реколта в момента е на път да прегори от високите температури и суховеите в Добруджа. Полетата с пшеница са лесно възпламеними и евентуални пожари могат да унищожат не само зърното, но и да застрашат населените места. 

Общо 3,5 млн. дка са обработваемите площи в Добричка област. Предстои до броени дни да бъдат ожънати 1,3 млн. дка от тях.