Според данните от проведената през изминалите 2 седмици анкета в Социална мрежа на българските фермери - Фермер.БГ , цената на една млечна квота трябва да е малко над 0,02 лв. Тази цена е сформирана на база всички фермери, гласували в сайта по време на допитването.

 

От списъка с гласувалите фермеи обаче ясно се вижда, че преобладава цената 0,00 лв./ за една млечна квота, а средната цена от 0,02 лв., която се получава от анкетата е заради малък брой фермери, които са написали цена за млечна квота между 0,15-0,30 лв.

 

Според млекопроизводителите в България няма реален пазар на квотите за мляко. След 2013 година квотите в ЕС ще отпаднат, понеже задържат развитието на млечния сектор в ЕС. В Китай, Русия, Индия и др. страни няма квоти. Според фермери,  няма да е чудно ако след време ЕС започне да внася мляко, по-евтино от страни извън ЕС. Проблемен е и начина на разпределение на квотите у нас. Тези, които се отказаха не получиха никакво обезщетение за загубените вече квоти. При това положение квотите трябва да са безплатни, категорични са фермерите.

 

Вчера млекопроизводители настояват за стабилизиране на цената на кравето мляко на 66 стотинки за литър и 1. 50 лв. за литър биволско мляко. Ако проблемите в сектора не бъдат решени, от септември ще има протести, които ще са по-страшни от тези в Гърция, предупреди на пресконференция  Мария Степанчева, представител на Асоциацията на биволовъдите.

 

Сега  кравето мляко се изкупва средно за 48 стотинки за литър, каза Христо Иванов от Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Севлиево. От бранша настояват 35 евроцента да е защитната цена на млякото у нас, каквато е в различни държави на ЕС.

Млекопроизводителите са изпратили декларация със своите искания до премиера Бойко Борисов и до земеделския министър Мирослав Найденов. Те искат и лична среща с премиера, за да му обяснят своите проблеми.


"Някой като че ли лъже премиера ни, подкрепихме го на изборите, но сега неговият кредит на доверие сред млекопроизводителите е много нисък вече. Защо точно на тютюнопроизводителите помогна, а нас ни забрави? Загиваме, вече няма да пращаме декларации", обяви Христо Георгиев, млекопроизводител от от Стара Загора. Млекопроизводители се надяват и на по-лесен достъп до финансиране през фондовете на ЕС.

 

България е единствената страна, членка на ЕС, която изпълнява едва 65 на сто от квотата си. За първото четиримесечие на 2010 г. производството на мляко в България бележи спад с 9.7 на сто, съобщиха още представители на животновъдния и млекопроизводителния бранш.

Те посочиха, че преди 20 г. имахме 11 млн. овце в България, сега няма и 1 млн., от 800 хил. крави, днес останаха около 200 хил. От САПАРД се усвоиха 2 млрд. лв., а 1 лв. не влезе в бранша, изтъкнаха те. Представителите на бранша казаха, че нямат средства да финансират участието си в европейски проекти. Поискали гаранционен фонд от 100 млн.лв. за малките и средни фирми, за да обезпечат кредитите си към банките, но и това не се е случило.

"Често казват - статистиката е като бикините, тя показва много, но скрива най-важното. Така и тука, това което не е показано, са останалите помощи, които млекопроизводителите в останалите европейски страни получават. Както виждате, България се нарежда в една от страните с най-ниски цени на млякото при недостатъчно производство, което е парадокс", заявиха от бранша.

 

 

 

От Форума на Фермер.БГ :

Свърши ми млечната квота, ами сега ?!

още по темата :

Млечни квоти се търсят двойно повече отколкото е предлагането


ДФЗ отвори втори прием за покупка на свободни млечни квоти