Българското селско стопанство няма да бъде засегнато силно в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без търговско споразумение – при твърд Brexit.
 
 
Земеделският министър Румен Порожанов обясни това пред журналисти в Пловдив.
 
Около 2% е износът на българските земеделски и хранителни продукти за Великобритания. И в този контекст не би следвало да имаме преки загуби“, заяви министърът.
 
Най-важното, което хората от сектора трябва да знаят за твърдия Brexit, е, че след напускането на Обединеното кралство, то автоматично ще се превърне в „трета страна“ - всяка търговия, включително на плодове, зеленчуци, животинска продукция и живи животни, вече ще преминава по правилата за търговия с трети страни.
 
 
„Това означава малко повече документация, малко повече сертификати и процедури, както търгуваме например с Турция или с някоя арабска страна“, коментира Румен Порожанов.
 
Той се позова на експерти, според които други затруднения аграрният сектор няма да има в случая. Съвсем отделно стоят проблемите, свързани с българските граждани, които сега живеят и работят във Великобритания.
 
Информация на Националния статистически институт (НСИ) показва, че общият износ на България за Обединеното кралство се е увеличил през последната година с близо 7% - от 1,062 млрд. лв. на 1,136 млрд. лв.
 
Повишение има и при вноса, но то е значително по-слабо - от 785 млн. лв. на 797 млн. лв. Данните сочат, че търговският баланс е положителен за България, като износът превишава вноса с 339 млн. лв.