Министър Десислава Танева проведе онлайн среща с представители на млечния сектор. Предмет на разговор беше обхватът на Постановление №70 на МС, което дава възможност за осигуряване на основни групи храни на територията на България във вериги от магазини, които имат 10 и повече търговски обекта. Такива са 884 търговски обекта в цялата страна.

Цените на млякото: Има ли спекула?

В текста на нормативния документ присъства и сектор "Мляко". Освен условията за регионални производители, в него има изискване и произведените млечни продукти да са изцяло от българско сурово мляко.

Към момента Постановлението се съгласува с ведомствата. По отношение на изменение на чл. 2 се води активна комуникация с бранша и търговските вериги. Обсъжданията са в посока изброяване на традиционните български продукти, които се произвеждат изцяло от българска суровина. 

Допуска се изключение за производството на кисело мляко, в което може да бъде вложено до 1,6% сухо мляко с цел стандартизация на продукта. 

Целта на направените изменения и допълнения е да се подкрепят български фермери, като се гарантира изкупуването на българско сурово мляко, но същевременно да не се допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България, да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините. 

„Прилагането на мярката до края на годината ще даде възможност за млякото, добито през пролетта и лятото, да се изкупи, да се произведат традиционните бяло саламурено сирене и кашкавал. Те са с по-дълъг технологичен процес на производство и могат да се реализират на пазара през есенно-зимния сезон“, обясняват от земеделското министерство.

На срещата се дискутираха и възможностите за подкрепа на сектора чрез прилагането на пазарни мерки, училищни схеми и държавни помощи. 

Средствата, които са предоставени на асоциации за участия в изложения, но на този етап не са оползотворени, биха могли да бъдат пренасочени към следващата година, стана ясно от думите на земеделския министър.

Представителите бяха призовани да финализират работата по документацията за вписване на „Български кашкавал“ като Защитено наименование за произход (ЗНП) в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Така ще се гарантират нови пазари за традиционно български продукти, убедени са от земеделското министерство.