80% от посевите в област Бургас са под вода заради продължаващите валежи. Посеви с ечемик, пшеница и рапица са във вода, предаде репортер на Фермер.БГ. Подобно е положението и в много други области на страната. 
 
Заради неблагоприятните условия изостава и жътвата на пролетници и есенната сеитба на места в Южна, Западна и Северозападна България. Преди седмица Консултативният съвет по зърното отчете, че има забавяне на есенната сеитба в страната заради продължителните и обилни валежи, които са довели до преовлажняване на почвата, както и заради по-късното освобождаване на площите със слънчоглед и царевица, които са предшественици на зимните житни култури.
 
От Земеделското министерство обявиха, че ще бъдат сформирани извънредни комисии във връзка с тежките метеорологични условия и невъзможността да бъде прибрана царевицата и съответно да бъдат засети есенниците. По този начин ще могат да се установят обстоятелствата, възпрепятстващи фермерите да спазят поетите агроекологични задължения за минимум 50% есенни култури, и земеделците няма да търпят санкции. Земеделският министър обяви, че има изпратено указание на Фонд Земеделие как ще се доказвате тези лоши условия с протокол от съответната общинска служба по земеделие така че стопаните, които са имали такива случаи, да не бъдат ощетени.  
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!