Заповедта за старта на кампанията по директни плащания е подписана от моя заместник миналата седмица и е изпратена към Държавен фонд „Земеделие“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за Фермер.БГ.
 
 
„Всяка година има малко забавяне, но първите две седмици никога не са сред активните. Активният период започва от месец април. Заповед за старта на кампанията има и всеки е в правото си да подаде заявление“, добави земеделският министър.
 
Възможно е забавянето на Кампанията тази година да е заради публикуваните за обнародване промени в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. 
 
 
Измененията бяха публикувани в „Държавен вестник“, в петък, 8 март. Новата уредба влиза в сила веднага и ще се прилага за кампанията по директните плащания 2019 г.
 
В петък, ресорното ведомство пусна на своя сайт „Наръчник за кандидатстване. Директни плащания 2019“. Документът описва най-важното, което земеделските стопани трябва да знаят за всяка от схемите за директни плащания през тази година.