България ще предложи серия от тематични дебати по отношение на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на Съвета на ЕС във формат „Земеделие и рибарство“, съобщиха от пресофиса на земеделското министерство. 
 
„Ще се спрем не само върху основните елементи, предложени в съобщението на Комисията, но и върху тези, които отсъстват от него. Надявам се да намерим обща основа в рамките на този обмен, да отправим ясни послания и насочим Комисията при изготвянето на бъдещата законодателна рамка.
 
Като председател на Съвета смятам да осигуря условия за информиран и прозрачен дебат, чрез който позицията на Съвета да бъде ясно чута. Важно е да имаме споделено разбиране по общите ни цели, по важността и приноса на ОСП и необходимите финансови ресурси, които да гарантират постигането на целите ни и в бъдеще“, подчерта министърът. Първото заседание на Съвета по време на Българското председателство ще бъде на 29 януари 2018 г. и България смята да започне още тогава дебата по същество, стана ясно още от думите на Порожанов. 
 
По време на двустранна среща министър Порожанов запозна Комисаря по здравеопазване и безопасност на храните  Витенис Андриукайтис с основните цели на българското председателство. Сред тях са продължаването на работата по досието за ветеринаромедицинските продукти и свързаното с него досие за медикаментозни фуражи.
 
Снимка:МЗХГ
 
Приоритет във ветеринарната област са единното и цялостно управление в областта на здравеопазването и хуманното отношение към животните. Българският министър покани еврокомисаря да гостува в София в началото на март, когато ще се проведе важна конференция посветена на ролята на дивите животни в контекста на здравеопазването на животните. Това е една от стратегическите теми, които ще се разглеждат по време на българското председателство.