За мен нито едно от исканията на биопроизводителите няма резон. Това каза пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов.
 
 
Първата от причините за протеста, който продължава и в момента пред Министерския съвет, е отнетият лиценз на Кю Сертификейшън.
 
„Направихме десетки срещи с контролиращите лица от гледна точка на това техният капацитет да отговаря на поетите ангажименти. На тях е бил определен срок за разрешително. Тези разрешителни изчитат в различен период от време. Тази година одобрените контролиращи лица са били 17. На 5 от тях през последните месеци изтичаха годишните разрешения. Кю Сертификейшън има наличие на 18 неотстранени несъответствия. В този случай няма как аз или някой от служителите да си затворим очите!“, коментира Порожанов.
 
По думите му в момента се изпълнява екшън план, тъй като страната ни е подложена на сериозен мониторинг от страна на ЕК. Благодарение на предприетите действия обаче няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В момента около 4 хиляди са биопроизводителите, които заявяват субсидии в Държавен фонд „Земеделие“, добави земеделският министър.
 
Румен Порожанов припомни, че засегнатите близо 500 оператори имат срок до 30 април да сключат нов договор с контролиращо лице, като с това няма да им бъде прекъснат биологичният ангажимент. А въпросната фирма Кю Сертификейшън има право след 6 месеца отново да подаде документи за разрешително.
 
„Няма да правя компромис, все пак става въпрос за краен продукт, който отива на пазара“, каза ресорният министър.
 
По думите му през първия прием 2015–2016 са одобрени ангажименти за плащане на производители до 5 години. През 2017 г. вече на база на поетите ангажименти бюджетът беше надхвърлен с над 50 млн. лева. Имаше искания да се отворят допълнителни приеми, това обаче няма как да стане, категоричен е той.
 
Порожанов обърна специално внимание на системата Офис, в която се качват всички нарушения на биохрани в ЕС. България е сред водещите в тази система. Последната справка на земеделското министерство сочи, че през 2018 г. са отчетени около 30 нарушения на родни биопроизводители, изнасяли на външния пазар.
 
Относно Наредба 5 експертът от министерството Михаил Карабельов отбеляза последните две корекции. Първо, проби няма да се взимат от всички парцели. Второ, има процедура и ред, при които, в случай че замърсяването се дължи на външни източници, няма да има тежка санкция за отнемане на сертификат, обясни той.