Земеделският сектор на България, който за поредна година ( във времена на криза ) е един от малкото отрасли в икономиката, който дава положителен ръст в брутния вътрешен продукт ( над 3% ), е отново на прицела на т.нар. Институт за пазарна икономика ( ИПИ ).

 

Поредната нагла атака срещу аграрния сектор, този път идва от лицето Михаил Андреев, който се води като старши икономист - фискална политика, данъци и макроикономика в ИПИ. Според публично разпространен от него анализ днес, се поставя акцент на това, че земеделците спомагали да се увеличава дупката в бюджета на Симеон Дянков.

 

В анализа на М.Андреев от ИПИ се казва :

"Проектобюджет 2011 предвижда запазване на данъчните преференции в корпоративното облагане – като например преотстъпване на корпоративния данък на земеделските производители и на фирми за извършване на производствена дейност в общини с висока безработица. Тези облекчения ощетяват бюджета и трябва да бъдат преразгледани не само защото са несправедливи спрямо всички останали данъкоплатци, но и защото се предвижда дупка в бюджета и се търсят начини да се активизира приходната част."

 

Припомняме ви, че през Октомври т.г. съветници на Симеон Дянков от ИПИ заявиха категорично, че бюджетния дефицит може да се пребори чрез спиране на всички субсидии за земеделие, както и премахване на националните доплащания още през 2011 г.

 

---

06.06.2009 В ОТГОВОР НА АНАЛИЗА НА ИКОНОМИСТИТЕ ОТ Инсититута за пазарна икономика

 

19.10.2010 Института за пазарна икономика продължава да вдява на Дянков да спре субсидиите за земеделие