Министерството на земеделието предложи два варианта за подпомагане на зеленчуците на открито по мярка COVID-19 – 65 лв./дка или 65 лв./1 000 лв. приход по подадена годишна данъчна декларация за 2020 г. Решението бе обсъдено с бранша, но Агри.БГ реши да попита реални производители какво мислят по въпроса. Ето накъде клонят настроенията.

Субсидии за зеленчуци: На декар или на доказан доход?

Много зеленчукопроизводители са на мнение, че плащането на база доход би било много относително и повдига редица въпроси. 

Кога ще бъдат изплатени реално субсидиите? 

Ако се чака годишната данъчна декларация за 2020 г., това означава, че помощта ще бъда изплатена едва следващата година. Производители твърдят, че най-големите им разходи са сега, особено след продължителната суша напролет и постоянните валежи сега. Няма да бъде много честно, ако всички останали сектори бъдат подпомогнати най-късно наесен, както обеща министър Танева, а само зеленчукопроизводителите да чакат още няколко месеца отгоре. 

Как ще бъдат отделени приходите от зеленчуци от общите приходи в данъчната декларация?  

В данъчната декларация на всеки регистриран земеделски производител или фирма се посочват общите приходи. Има такива обаче, които не се занимават само със зеленчукопроизводство, а и със зърнени култури например. Как ще отделят едното от другото, питат производителите. Освен това в тази графа влизат и други приходи, като от наем на земи например. Създава се предпоставка парите да не стигнат до реалните зеленчукопроизводители.

Няма ли парите за ДДС и данък печалба да „изядат“ очакваните субсидии?

Един от доводите да се фактурира на реална цена е повече фермери да излязат на светло. Какво обаче се случва на практика? Голяма част от тях гледат да не достигат 50 хиляди лева, защото разликата в данъка, който ще платят, ако преминат прага на оборота за облагане, е в размер на няколко хиляди лева. Те нямат стимул да обявят повече приход, защото ще платят много по-голям данък, отколкото реално ще вземат субсидии.

Справедливо ли ще бъдат подпомогнати зеленчуците за преработка?

Държавата отпусна помощ, с която да стимулира преработвателите да купуват българска суровина. Зеленчуците обаче за преработка се търгуват на доста по-ниска цена. Така фермери, произвели равни количества например, ще представят различна годишна декларация и няма да бъдат подпомогнати справедливо. 

В интервю за Агри.БГ Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите споделя, че според нея подпомагането трябва да бъде на доказана продукция на реални цени. Много производители обаче клонят към другия вариант за субсидиране на площ. Емилиян Енчев от Тервелско например коментира, че „при всяка друга ситуация подпомагане на база доход е сносно предложение, но има твърде много условности“. А читателят „Весо“ заключава: „Плащането трябва да е на площ, кандидатстването да е максимално улеснено и парите да дойдат колкото се може по-бързо.“

Днес на работна среща в Министерството на земеделие с бранша бяха обсъдени двата вариантa за плащане на субсидиите по мярка COVID-19. Засега надделява предложението за 65 лв./дка, съобщиха от ведомството.