Използване на интелигентни технологии за оптимизация на пръскане, експлоатационна ефективност и качество на обработка в овощните градини е фокусът на работата на експерименталeн проект. Той се изпълнява от партньори в Испания, Португалия, Полша и Унгария, в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. 

Агроиновации: Как да подобрите торенето?

Този експеримент ви представяме в брой 160 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Този експериментален проект показва, че продуктите за растителна защита могат да бъдат значително намалени чрез системи, свързани с Internet of Things (IoT) и високоефективни интелигентни пръскачки. 

Прецизното и автоматично адаптиране на пръскачките към специфични полеви зони, както и индивидуалните условия за отглеждане на растенията намаляват разходите на фермерите, като същевременно смекчават въздействието върху околната среда. 

За непрекъснато оптимизиране на услугата се взема предвид обратната връзка на крайните потребители по време на цикъла на разработка. Така се гарантира интегрирането в съществуващите процеси и софтуерни решения на тестови мобилни и други приложения. 

Интелигентната технология за пръскане подкрепя активното предотвратяване на грешки при обработките, които водят до увреждане на реколтата или загуба на добив. Освен това ефективността на работа се повишава чрез ефективна защита на културите и незабавна информация за качеството на обработката. 

Проектът помага на овощарите да произвеждат висококачествени плодове по устойчив и безопасен начин.

Екипът на проекта си поставя за цел да даде възможност за бързо приемане на прецизно овощарство, увеличаване на устойчивостта на производството на храни в ЕС чрез значително намаляване на употребата на пестициди, както и кръстосано торене при съществуващи опити и експериментални модели. 

От съществено значение е също да се постигне безпроблемна оперативна съвместимост и обмен на данни, които са нужни за успешното провеждане на експерименталните дейности.

Сред очакваните резултати от изпълнението на проекта е намаляването с 25% на средствата за растителна защита, високоефективна защита на културите, смекчено въздействие върху околната среда, по-малко разходи за труд.

Брой 160 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.
 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.