1760 писма със забележки са изпратени към бенефициентите по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ за покупка на техника при последния прием през есента на 2021 г. 70% от забележките са за свързаност, а голяма част от останалите идват вследствие на непознаване на техниката от “експертите”, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Информацията става ясна на заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., което се проведе в понеделник - 11 юли. Ден по-късно, на 12 юли, пък се състоя среща между бранша, Министерство на земеделието, Държавен фонд “Земеделие”, експерти и консултанти, на която се опитаха да решат проблема с оценяването на проектите. До къде стигнаха дискусиите коментира пред Агри.БГ Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

“За пореден път по подмярка 4.1 виждаме некомпетенция. Все едно на мен да ми възложат да правя мозъчна операция. Аз задавам въпрос относно проблеми с писмата по 4.1 и единия шеф ми отговаря: “Какво сме виновни ние, че Русия нападна Украйна и има такава инфлация?”

70% от забележките при всички 1760 писма са за свързаност. На въпроса какво значи свързаност, обясняват, че не можеш да вземеш оферта от дружество, което участва съвместно с друго дружество някъде. Тоест законодателството забранява офертите за доставка на оборудване и машини да бъдат извършвани от свързани фирми, дори такива, които участват в неправителствени организации. Наложи се обяснявам, че повечето фирми за техника членуват в АГРОТЕХ или в БАТА. Редно е да се прави разлика за свързаност между търговски дружества и неправителствени организации, но такава не се прави”, обясни Костадинов.

Голяма част от другите забележки пък са за самата техника. Според председателят на НАЗ има непознаване на машините.

“Тук имаше доста специфики. По едно време дори не можеше да се кандидатства за машини. Накрая така го направиха, че обвързаха покупката на машини и инвентар с дигитализации и т.н. В момента обаче има едно непознаване. Например аз съм си поръчал две сеялки, а те ме питат защо имам една друга? Защото тя е за есенници, а аз искам за пролетници. “Експертите” в момента проверяват нещо, което технически не познават и го оценяват”, възмущава се зърнопроизводителят.

От ДФЗ са уверили бранша, че още през следващите месеци - септември и октомври, ще бъдат одобрени голяма част от проектите по приема по 4.1. Фермерите обаче не са особено обнадеждени. 

“Чакаме вече една година да се разгледат тези проекти, но вече всичко е променено - цените, много фирми са пред фалити. Питам се докато ги подпишем тези договори, може би ще мине още една година. Срам сте! 400 000 души държавна администрация. Срам сте!”, коментира темата от своя страна читател на Агри.БГ.

Още през месец май шефът на ДФЗ Николай Каварджиклиев каза, че ДФЗ ще одобрява новите проекти по инвестиционните подмерки 4.1 и 4.2 с актуализирани през месец март 2022 г. референтни цени

Каварджиклиев уточни, че за да няма кандидати, които се отказват от реализация на одобрените си проекти заради по-скъпите материали, машини, услуги и др., ще се удължи крайния срок за изпълнение на проектните предложения по подмярка 4.1 с поне още една година. Към момента той е септември 2023 г.