Броени дни остават до отворянето на дългоочаквания прием на подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“.

Късите вериги отварят нови врати за фермерите

Вече е разработен проект на Насоките за кандидатстване. Приемът се очаква да бъде отворен в началото на месец юни. Срокът за подаване на проекти ще бъде два месеца, обяви в средата на месец май земеделският зам.-министър Лозана Василева.

По думите й, мярката ще подпомогне къси вериги за доставка между земеделския производител и крайния потребител.

„По този начин ще има не повече от един посредник. Ще се подпомагат и местни пазари на обединения от земеделски производители, които са в радиус от 75 км от местния пазар. Допустимите разходи ще са за сътрудничество, оборудване, създаването на самия пазар, хладилни витрини и транспортни средства“, допълни д-р Василева.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е 15 646 400 лв. Максималният размер за подкрепа на проект е 500 хил. евро, а максималният процент на съфинансиране - 50-70%.

Мярката подкрепя популяризиране на дейностите, когато това се отнася до въпросната верига за къси доставки или местния пазар в цялост, а не за ограничен брой отделни продукти, предлагани от нея. 

Допустими за подпомагане кандидати са: обединение за къса верига на доставки, или обединение за местен пазар.

Кандидатите са юридически лица, регистрирани по Търговския закон. Задължително е поне двама участници да си сътрудничат в обединението за къса верига на доставки или в обединението за местен пазар, но задължително условие е поне единият от тях да е земеделски стопанин. 

Юридическите лица, които участват в обединенията, както и обединенията трябва да отговарят на определението за микро-, малко или средно предприятие, съгласно Закона за малки и средни предприятия.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Писмени възражения и предложения могат да се изпращат до 1 юни на [email protected]. Те следва да бъдат представени в свободен текст, в рамките на електронното писмо или да бъдат приложени в отделен файл във формат „doc” или “docx“, а не да бъдат сканирани или нанасяни в отделните документи от пакета, уточняват от Министерството на земеделието.