До момента по ПРСР 2007-2013 няма наложени финансови корекции и всяка подобна спекулация вреди на имиджа на България, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, информират от правителствения пресцентър. Министър Греков изтъкна, че към момента екип от експерти разработва защита, която българската страна ще реализира пред помирителния орган на ЕК. Срещата е насрочена за средата на 2014 г.

 

Министър Греков обърна внимание, че във Фонд „Земеделие” (ДФЗ) се работи и събота и неделя, за да може европейските средства да се усвоят. По думите му е необходимо и общините да се мобилизират. Министър Греков напомни, че усвояването на европейските средства зависи и от бенефициентите. „В момента, когато сме взели решение на Министерския съвет за допълнителни безлихвени кредити на общините, които да могат да използват, ние буквално се молим на общините и кметовете – да се възползват от средствата.

 

Голяма част от тях с наивни оправдания, че следва Коледа и не могат да съберат Общинския съвет, за да вземат решение за това, стоят настрани. Готови сме да окажем на общините и експертна помощ”, каза министърът на земеделието и храните. Той отбеляза, че през осемте месеца на настоящата година са реализирани 89 млн. евро и много трудно за 20 дни могат да бъдат усвоени 278 млн. евро.

 

Въпреки това стремежът е 80-90% от средствата да се усвоят. Близо 148 млн. евро ще отидат за агроекологичните мерки, като следващата седмица, до 19 декември, тези пари ще бъдат разплатени на земеделските производители. Освен това около 126 млн. евро ще бъдат реализирани с допълнителното наддоговаряне на програмата. Министърът на земеделието и храните каза, че през следващия програмен период трябва да се разработят значително по- малък брой мерки, които да се използват, но с по- широк обхват.

 

„Ще опростим достъпа на бенефициентите до програмите. Важно е не просто да се отчита усвояване на средства, а тези средства реално да допринасят за развитието на населените места и да има доходност от производството в бъдеще. Системата за плащане на единица площ желаем да бъде променена така, че да се плаща на първите хектари по различен начин от сегашния и да се даде възможност за развитие на средните ферми”, добави проф. Греков.

 

По отношение на средствата за сектора от държавния бюджет министърът подчерта: „Важното за мен е, че както премиерът, така и финансовият министър с изключително голямо внимание и загриженост следят проблемите в земеделското производство и винаги откликват на това какво е необходимо, според възможностите”.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!