Напоследък все по-често се говори за роботите и за тяхното използване в ежедневието ни. Най-новата идея на учените от НАСА е да разработи и изпрати пчели-роботи на Март, които да обхождат повърхността на планетата и да изследват процесите на нея.
 
 
На много места вече се разработват пчели-роботи, чиято мисия е да заменят бързоизчезващите истински пчели на земята и да спомогнат за опрашването в райони, където има криза с липса на опрашители. Новият одобрен проект на НАСА обаче е нещо съвсем различно. Според досегашните опити с прототипи в Япония и в университета в Алабама, САЩ обаче, доста опасната обстановка на Червената планета би могла доста бързо да унищожи прототипите, пише gismeteo.ru.
 
Първоначалните резултати показват, че крилата биха могли да издигнат пчелите толкова, че да достигнат атмосферата на планетата, но не е ясно как ще се държат в атмосферата на Марс, която е 100 пъти по-тънка от нашата. 
 
Роботите ще се наричат Marsbees и ще бъдат пуснати от наземен марсоход, който ще им служи като база и ще ги зарежда, както и ще поддържа комуникацията с тях. Към момента е предвидено прототипите на пчелите да бъдат изпробвани във вакуумна стая, създаваща сходни условия с тези на Червената планета. От НАСА отбелязаха, че тестовият период ще отнеме поне 10 години, допълват от друго издание - agroxxi.ru.
 
Роботизирането на пчелите и използването на тези иновации за селскостопански цели не спира.
 
Преди време японци бяха първите експерти, които създадоха мини-дрон за пренасяне на прашец между растения. Мини дронът е с размер 4 сантиметра в диаметър и тежи 14 грама. Долната част на дроновете е покрита с конски власинки, покрити със специален лепкав клей.
 
При експеримента дроновете успешно са опрашили цветове на японски лилии. Подобни експерименти и разработки се осъществяват и от Харвардския университет.