11-ото издание на Mеждународното специализирано изложение-договаряне „Пчеларство Плевен 2013” ще се проведе от 8 до 10 февруари.

За откриването на най-големия пчеларски форум в Югоизточна Европа се очаква в Плевен да дойде министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Форумът се организира от „Партнерс експо” ООД и Областния пчеларски съюз в Плевен със съдействието на всички браншови организации в страната и преминава под патронажа на Министерството на земеделието и храните и на областния управител.


В тазгодишното издание на престижния форум участие са заявили 130 фирми от 18 държави, предлагащи пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и производи, козметика, напитки и други, опаковки, етикети, специализирано обучение и литература, високопроходима и специализирана техника, медоносна растителност.


Стремежът на организаторите е да се представи българското пчеларство по най-добрия начин и едновременно с това пчеларите да се запознаят с последните световни новости в оборудването и инвентара, допринасящи за модернизацията и интензификация в това производство, стана ясно на срещата с журналисти.


В тазгодишното издание на изложението ще участват 30 чужди фирми, което е съпоставимо с международното участие в най-големите световни пчеларски форуми. „Много неща са направени през годините и макар че има още много какво да се направи в сектора, международното специализирано изложение определено помогна за по-динамичното развитие на плевенското пчеларство”, казват от местния пчеларски съюз.


За първи път на предстоящото пчеларско изложение ще бъдат представени високопроходима техника за подвижно пчеларство и оборудване за производители на кошери.


Над 60 000 са пчелните семейства, които отглеждат пчеларите в Плевенска област, което ги поставя на второ място в страната. Въпреки изключително тежката 2012 година за пчеларството, в региона е произведен 1/8 от българския мед, информира Васил Палазов, председател на Областния пчеларски съюз.


Според него проблемите в сектора не са нови. Екстремните природо-климатични условия се допълват от болестите по пчелите и извършваните растително-защитни мероприятия, които вредят на пчелните семейства. Васил Палазов обясни, че все още в България няма достатъчно ефективни препарати за лечение на заболяванията по пчелите, което прави справянето с нозематозата и вароатозата доста трудно. Оказва се, че в България има един единствен препарат за борба с нозематозата, който, обаче, според г-н Палазов не е ефективен. Затова една от целите на родните пчелари е в следващите години през лабораторни тестове да минат повече препарати за борба с болестите по пчелите. Още повече, че в другите европейски държави има достатъчно одобрени лекарствени препарати, които и сега се ползват от българските пчелари, но закупени единствено по частен път.


Разбира се, от Областния пчеларски съюз не отричат, че нерядко причините за „болните кошери” са свързани с недоброто отглеждане на пчелните семейства. И тази пролет ще има загинали пчелни семейства, ако през есента те не са били добре подхранени, категорични от съюза.


Седем фирми, изкупуващи мед, са заявили участието си в предстоящото изложение и очакванията са, че по време на форума ще бъдат сключени сделки. Но плевенските пчелари алармират, че 1/3 от произведения в региона мед все още не е изкупен. Основната причина е в ниските изкупни цени, които търговците дават на пчеларите, сподели Васил Палазов. „Имаме големи количества вече изследван мед, но търговците явно ни държат като резерва. Или пък намират мед на по-ниски цени от тези, които ние, от Областния пчеларски съюз, сме приели. Решили сме полифлорният мед да го продаваме на цена от 4.20-4.30 лева за килограм на едро. Има, обаче, пчелари от други региони на страната, които подбиват цената, което нас не ни устройва”, категоричен е Васил Палазов. Най-големият изкупвач до момента в Плевенско сега давал цена на едро от 3.80 до 4.10 лева.


Интерес към меда, произведен в нашия регион, има от няколко години от търговци от Гърция и Турция, но реални сделки тази година няма, казват още Областния пчеларски съюз. Причината пак е по-ниската цена.


Средният добив на мед през миналата година в региона е бил 20-25 килограма от пчелно семейство или над 1 200 тона. Средният добив на мед за страната е 12-13 хиляди тона годишно, за миналата година – около 10 хиляди тона.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!