Пчерлари масово отчитат по-ниски добиви на пчелен мед тази година. Заради лошите климатични условия през пролетта, пчеларите са добили по-малко акациев и липов мед, съобщи пред журналисти в Добрич Янко Янков – областен координатор на Съюза на българските пчелари.

 

Средното количество пчелен мед в Добричка област е 25-30 килограма от пчелно семейство. Това на свой ред води до повишаване на цените – от 4 лева на 5 лв. 20 ст за килограм на едро, допълни Янко Янков. В резултат на хладните нощи през летните месеци юни и юли пчелите са произвели по-малко мед, поясни Иван Кожухаров – зам.-председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти. Според него добивите през тази година са около 35 на сто от обичайните 40-60 кг средно от кошер за предишни години. В България, и особено в отделни райони на страната, има уникални условия за производство на пчелен мед и пчелни продукти. Такъв район е и Добричка област, в която е имало години с добив от 140 кг от пчелно семейство, посочи Иван Кожухаров.

 

В Добрич днес започва Фестивал на меда. Събитието ще продължи до 27 ноември. Производители от региона, от областите Варна, Разград и други райони в страната ще представят пчелен мед, пчелно млечице, прополис и други продукти. Това ще даде възможност на пчеларите да предложат на потребителите автентични продукти.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!