Цените на пшеницата на международните борси се стабилизираха след отчетения спад през миналата седмица, като основна причина за това някои наблюдатели виждат в руско-украинския конфликт на входа на Азовско море.
 
 
Около 40% от износа на зърнени култури на Русия минава през плитководните пристанища на Азовско море и Керченския проток към Черно море, като основните количества са предназначени за Турция. Зърновозите с украинска продукция също използват Керченския проток, но през този транспортен коридор преминават едва 2-3% от зърнения износ на Украйна, отбелязват изследователите от руския аналитичен център „СовЕкон“.
 
Търговското корабоплаване в Азовско море временно беше спряно в неделя след конфликт на входа при протока. Руските военноморски сили откриха стрелба и задържаха три украински кораба с мотив, че са навлезли незаконно в териториалните води на страната, като не са отговаряли на опитите за контакт.
 
Нормалното корабоплаване в Азовско море е възстановено в понеделник, 26 ноември. Руските власти обясниха, че обичайната навигация е станала възможна, след като се е вдигнала мъглата в района. Заради напрежението, обаче, чест от износа на руска пшеница вече се е пренасочила към руското дълбоководно пристанище Кавказ на Керченския проток.
 
Карта: Google
 
Според изследователите световният зърнен пазар засега не обръща особено внимание на новия руско-украински конфликт. Късно в понеделник пшеница в Чикаго поскъпна с 0,6% до 185 долара/тон (5,03 долара/бушел).
 
Кризата, изглежда, сложи край на тенденцията към поевтиняване на зърното в Русия. Пшеницата  FOB плитководно руско пристанище в Черноморския регион поскъпна с 1,5 долара до 204 долара/тон, а за дълбоководните пристанища цената се запази на равнище 226 долара/тон.
 
„Спирането на навигацията през Керченския проток само за няколко часа не можа да окаже значително влияние върху пазара. Ако търканията между Русия и Украйна, обаче, продължат да се задълбочават, това може да доведе до по-продължителен конфликт в района и сериозно да повлияе на световния пазар на пшеницата“, коментират експертите.
 
Русия поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на конфликта. Във връзка с кризата Украйна обсъжда възможността да въведе военно положение. Политическата ситуация в страната допълнително се нажежава от предстоящите там през март 2019 г. президентски избори.