България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз.
 
 
През 2017 г. в страната са отгледани общо 81 хил. тона от тези култури, като страната ни изпреварва почти двойно втория най-голям производител на билки - Полша, където са добити 44 хил. тона. Испания е на трето място с 32 хил. тона. Това показват данните на Евростат, цитирани от dnevnik.bg. 
 
Освен това България е и сред най-големите производители на слънчогледови семки, като страната ни заема второ място с близо 2.1 млн. тона и изпреварва с малко Унгария. Първа е Румъния с 2.9 млн. тона.
 
Реколтата от 7.5 хил. тона малини през 2017 г. отрежда четвърто място на България в Европейския съюз, а тази година дори имаше случай и на рекорд.
 
Най-голямо е производството на малини в Полша - 104 хил. тона. Испания и Великобритания заемат втора и трета позиция съответно с 43.5 хил. тона и 15.5 хил. тона.
 
България е на четвърто място и по отглеждане на череши. Реколтата от този вид  е 48 хил. тона, като пред страната са само Италия, Испания и Гърция.
България е петият най-голям производител на тютюн за 2017 г. В страната са отгледани общо 13 хил. тона. Италия и Полша са лидери с 48 хил. и 32 хил. тона.
 
В производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии България е на шесто място в ЕС, показва още изследването на Евростат.