15-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти започва в Разград  днес- 18 юли, предаде Дарик. Три нови момента включва програма на събитието - представяне на лечебно мляко на проф. Мермерски, "Млечни войни" и етноревю.

Откриването на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти е от 11.30 ч. на площад "Независимост" в Разград. Час по-късно в Художествената галерия "Проф. Илия Петров" е откриването на фотоизложба под надслов "Лицата на Панаира на киселото мляко през обектива на разградските фотолюбители".

Непосредствено след това пак там започва представянето на иновативен продукт - кисело мляко със 7 пробиотика и един пребиотик. Негови създатели са проф. д-р Христо Мермерски и неговият син д-р Йонко Мермерски. Презентацията на лечебния продукт ще завърши с дегустация и подарък за всеки от посетителите - кофичка от здравословното мляко.

В 17.30 ч. в понеделник е вторият нов момент в програмата на Панаира - забавните игри "Млечни войни", в които ще участват отбори от публиката. В 19.00 ч. на пл. "Независимост" започва конкурсът за избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. В 20.00 ч. избраната хубавица ще поведе дефилето на художествените колективи по ул. "Кирил и Методий", през бул. "България" до площад "Момина чешма". Концертът на танцовите състави е с начален час 20.30 ч.

Детска работилница "Първи стъпки в занаята", конкурс за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко, етноревю на фолклорни костюми, чиито дизайнер е солистът на Северняшкия ансамбъл Петър Георгиев, щафета "Да правим таратор, а не терор", конкурс за детска рисунка на тема "Панаир на киселото мляко", открита сцена "Танцувай с нас" за клубове за народни танци включва още програмата на Панаира следващите два дни. Всеки  от тях завърша с дефиле и концерт на централния площад "Момина чешма".

В трите панаирни дни 84 занаятчии ще представят своя продукция на щандове в центъра на града, а във вечерните концерти ще участват танцови формации от Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия,  китайско Тайпе и България.