От днес, 24 юли до 26 юли, петък в Разград се провежда ежегодният Панаир на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти, съобщават от пресцентъра на Общината.

За тридневните празници в Разград се очаква да пристигнат делегации от побратимените градове Орел, Русия; Одунпазаръ, Турция и Болград, Украйна. В Панаира ще участват проиводители и дистрибутори на кисело мляко от цялата страна, ще се организират дегустации на кисело мляко, както и конкурс за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко.

Първия ден по традиция ще има открита сцена “Ритмите на Лудогорието”, на която ще се представят любителски фолклорни групи от региона. След обед са дегустациите на различни видове кисело мляко и демонстрации на народни занаяти. В 17,30ч. започва конкурсът за избор на Кралица на панаира, след което е първото дефиле на художествените колективи и писани каручки. В 19,30ч. на пл. “Момина чешма” започва първият концерт с участието на състави от Русия, Турция, Италия, Аржентина, Бразилия, Индия и Капанския ансамбъл.

През втория ден от 10,30ч. в Етнографския музей ще се проведе конкурсът за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко. Ще бъдат представени и автентични ритуали от празнично-обредната система на Лудогорието от местните етнографски и етнически групи. Празничините прояви продължават на пл. “Независимост” със забавното състезание “Да правим таратор, а не терор”  и демонстрация как да се приготви истинско кисело мляко. Вечерта е второто дефиле и концертът на художествените колективи.

Третият панаирен ден започва с нов елемент в програмата - забавната игротека за деца “Детските игри на баба и дядо”, която ще се проведе от 9,30ч. в Етнографския музей. От 11,00ч. пред Художествената галерия ще бъде организиран традиционният конкурс за детска рисунка на открито. След обед програмата включва откриване на изложбата “Първи стъпки в занаята” и откритата сцена “Танцувай с мен” – демонстрации на клубовете по танци и възможност за присъстващите да научат български хора.

Официалното откриване  е на 24 юли от 11,30ч. пред Общинския културен център.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!