В дебатите около мораториума за продажба на земя на чужденци доминират емоциите и популизма, страховете от „външна инвазия” или от евросанкции. Това заяви Петя Ставрева, Председател на ПП Обединени Земеделци.

 

Обективният анализ на ситуацията изисква разумни предложения, съобразени с реалността у нас. Решението на парламента за продължаване на мораториума е в противоречие с европейските ни ангажименти. Какво диктуват българските интереси и защо едва сега във фокуса на партийните централи попада горещата тема за пазара на земята и нейното стопанисване?, питат от Обединени земеделци.

 

В писмно изпратено до Фермер.БГ, от аграрната партия посочват, че седем години след приемането на България в ЕС проблемите, поради които бе наложен този мораториум, остават нерешени. "Няколко български правителства не си свършиха работата по отношение на необходимите промени в нормативната база, касаеща собствеността и ползването на земеделските земи. И докато страстите се разгоряха в орбитата на „за” или „против” мораториума, един важен въпрос остава без отговор: Как да направим така, че българските граждани да обработват земята си и да печелят от нея?", питат от земеделската организация на Мозер.

 

От Обединени земеделци посочват още: "25 години след началото на промените, в законодателството, свързано с поземлените отношения, има прекалено много лобистки поправки – те силно облагодетелстват едни и сериозно ощетяват други граждани. Време е управляващите да информират българското общество как продажбата на родните ниви на чужденци се вписва в цялостната визия за развитието на земеделието и на регионите. "

 

От партията на Петя Ставрева питат още : Защо допуснахме 90% от евросубсидиите да стигат до 5% от фермерите у нас? Не трябва да отлагаме дебата за въвеждане на горна граница на собствеността на земя, диференцирана по региони. Свръх окрупняването на земеделските терени в някои области на България тече паралелно с обезлюдяването им... Държавата не може да абдикира от ангажиментите си по отношение на политиката за развитие на регионите. В противен случай опасността на картата на България да се появят много „бели петна“ ще става все по-реална.

 

В условия на тежки демографски тенденции у нас няма отговорна и устойчива регионална политика. През последните години властимащите единствено констатират обезлюдяването на малките населени места. Вместо да стартираме регионални програми, които да създадат нови работни места и поминък, всяка година „закриваме” села. Официалната статистика е повече от тревожна - в 500 български села живеят под 10 човека, а около 180 селища са напълно безлюдни. Българските села могат да бъдат атрактивни туристически дестинации, но това изисква инвестиции в инфраструктура чрез средства от еврофондовете и националния бюджет.
За да бъде атрактивна българската земя трябва да решим и проблема с трагичното състоянието на хидромелиорациите. Напояването е важна предпоставка за рентабилно производство и качество на продукцията. Пропуснахме да отворим мерките по Програмата за селските райони, които касаят напоителните системи, и то при условие, че имаме спешна нужда от средства в тази област, се казва още в позицията на Обединени земеделци.

 

Друга трайна тенденция, според Обединени земеделци е, че страната се е превърнала в пазар на вносна земеделска продукция, идваща от държави с много по-малък капацитет за производство. Близо 70% от плодовете и зеленчуците на родния пазар не са български. Години наред овощарите и зеленчукопроизводителите бият тревога за срива на производството и за проблемите с реализацията на продукцията. Вместо тържища на производителите, у нас доминира прекупваческата мафия. Контрабандният внос също срива родното производство, а контролът, уви, е по-скоро епизодичен. И резултатите не закъсняха – през 2007 г. над 130 хиляди българи декларираха, че са земеделски производители с право на евросубсидии. През 2013 г. регистрираните фермери са около 70 хиляди. Голяма част от дребните стопани не оцеляха в битката с ниските изкупни цени, бюрокрацията и аграрната политика на принципа: „проба-грешка”. , алармират от Обединени земеделци.

 

"Крайно време е да се създаде дългосрочна национална стратегия за подкрепа на производството и реализацията на българската земеделска продукция на родния пазар и зад граница. Тя трябва да набележи основните приоритети на аграрната политика на държавата в следващите 20-30 години и да бъде създадена в диалог с институциите, браншовите организации, агробизнеса и аграрната наука.  Днес се нуждаем от нова ценова политика по цялата верига - тя трябва да е в интерес на производителите и потребителите, а не такава, която да пълни джобовете на прекупвачите.  Сред необходимите мерки са изграждане на мрежа от регионални борси и тържища и насърчаване на кооперирането на дребните производители, които ще могат директно да договарят реализацията на продукцията в търговските вериги. Минимум 50% от продукцията в тях да е българско производство.  Чрез промяна в нормативната уредба търговските вериги могат да бъдат стимулирани да пазаруват от местни производители. В много европейски страни супермаркетите имат ангажимент да зареждат със земеделска продукция, произведена в радиус до 30 км. В Европа и по света дребните и средните стопани са гръбнакът на земеделското производство. Защо у нас е различно и чии интереси обслужва сегашното положение?", казва Петя Ставрева, задавайки поредният си въпрос и добавя: 

 

"Все по-наложителна е промяната на статуквото при пазара на земята и родното производство. Но мотивацията за това не трябва да бъде страха от продажба на българските ниви на чужди граждани или заплахата от евросанкции.  Най-важният аргумент е да създадем условия за устойчиво земеделие, което ще реализира аграрната перспектива за развитие на България. "

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!