Отпада таксата за лабораторни изследвания при износа на дребни преживни животни за клане към Турция. Това каза Бойко Синапов, съветник на министъра на земеделието, храните и горите и председател на Националната асоциация на животновъдите за Фермер.БГ.
 
 
„Това беше искане от наша страна – да не се таксуват животните, които отиват за клане, защото по този начин натоварваме излишно или нашия продавач, или турския купувач. Що се касае за животните за разплод, там няма как да нямаме такса и да нямаме изследване“, обясни Синапов.
 
По думите му е направена договорка между българската и турската агенции по храните да се приема сертификатът, който се издава у нас.
 
Що се касае до едрите преживни животни, те ще бъдат експортирани като месо при спазване на определени условия. Те ще минават през контролирани кланици, които вече са одобрени, а месото ще извозва с хладилни камиони. 
 
Едно от изискванията на Турция относно едрия добитък е в кланиците, в които се колят животните, да не се колят и свине. 
 
„Турция е категорична относно кланиците. Когато техните представители дойдоха у нас заедно обикаляхме кланиците, които са пуснали заявление. Нашите ветеринари знаят, в кои от тях няма да се коля прасета и ще ги следят. От наша страна всичко е направено, сега турската страна е на ход“, добави Синапов.
 
Браншовикът е категоричен, че именно животновъдите трябва да имат главна роля във взаимоотношенията с Турция.
 
„Браншът трябва да бъде най-големият контрольор. Ако допуснем както преди търговците да са водещи, ще се провалим отново. Браншът и производителите трябва да бъдат едни от най-големите регулатори, за да бъде пазарът пряко за производители и за потребители“, заключи той.
 
На 27 ноември 2017 г. министърът на храните, земеделието и животновъдството на Република Турция Ахмет Ешреф Факъбаба посети България по повод провеждането на българо-турски агробизнес форум в София. В рамките му стана ясно, че в началото на 2018 г. се очаква да започне износът на дребни преживни животни за Турция.