Пшеницата в Добруджа страда от засушаване, алармират земеделски стопани. Няма валежи, липсва почвена влага. Не е случайна старата народна мъдрост, че всяка капка дъжд през май е жълтица. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

„Притеснителна започва да става ситуацията на полето. Пшеницата вече показва признаци на стрес“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Пшеницата трябва да изкласи и има нужда от изключително много влага, но няма такава. Поне в плитките слоеве до 20 см липсва запасеност. Това започва да личи. На определени полета стресът вече е видим. Надяваме се на дъжд, посевите имат спешна нужда. Валежите са необходими и за доброто развитие на пролетниците“, допълни още Жекова. 

На този етап пшениците са в добро и отчасти много добро състояние, показва второто обследване на площите със зърнено-житни култури в Добричка област. Още преди повече от месец комисия установи недостиг на почвена влага и наченки на стрес заради засушаването.

По-хладното време все още задържа и бави развитието на пшениците с около 10 дни. При едно затопляне картината бързо ще се промени, но тогава липсата на влага ще се окаже решаваща. Заради засушаването в момента земеделските стопани са много внимателни с планирането и осъществяването на меропирятията на полето.

„Март и април бяха сухи. Ако и месец май продължи така, ще бъде много трудно. Надяваме се да завали, прогнозите за времето обещават дъжд, но по-нататък“, обобщи още Радостина Жекова.

Малко над 1 млн. 300 хил. дка са площите със зърнено-житни култури в Добричка област. От тях пшеницата е 1 млн. 201 хил. дка, близо 60 000 дка ечемик и почти 72 000 дка рапица. На този етап маслодайната култура е във фаза начало и масов цъфтеж.