Земеделските кооперации в Силистренска област приключват с положителен резултат 2021 г. Тe се дължат както на благоприятните климатични условия, спазване на технологията за отделните култури, така и на пазарната конюнктура и маржовете на цените.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Това обобщава в отчетния си доклад Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации край Дунава. Браншовият ръководител посочва, че изминалата стопанска година е била благоприятна за реколтата от всички култури, а там, където не са падали градушки, резултатите са били много добри. 

От 580 до 784 кг/дка пшеница са пожънали през лятото на 2021 г. земеделските кооперации от Силистренска област. С най-високи резултати приключват кооперативите в град Тутракан, в селата Сокол и Богданци. В половината от стопанствата добивите от пшеница надвишават 700 кг/дка.  

При царевицата добивите са от 450 до 1200 кг/дка. С резултати над 1 тон могат да се похвалят кооперативите от селата Срацимир, Добротица, Бабук, Калипетрово и град Алфатар. При слънчогледа стопаните са успели да пожънат от 190 до 400 кг/дка, като при половината от членуващите в областния съюз кооперации добивите са над 300 кг/дка. 

Нараства относителният дял на пшеницата през последните 5 години, посочва още Боянов. „Имаме стабилизиране на житната култура в сеитбооборота от 43 % на 45 % от общата обработваема площ от 364 хил. дка. Това е напълно в оптималните граници на земеползването и дава възможност за прогнозируемост. Ечемикът варира между 1 и 2 %, което считаме, че се дължи на ползването на чуждестранни пивоварни сортове с високи добиви“. Преди 5 години в Силистренска област слънчогледът е заемал 33 % от обработаемите земи, докато сега делът му е 24 %. За сметка на това нарастват посевите с царевица. 

В момента пшеницата в Силистренска област е успяла да компенсира в развитието си по-късната сеитба. Кампанията през есента на 2021 г. се забави заради сушата и изчакването на необходимата почвена влага. Късните сеитбени срокове са се отразили върху посевите с рапица, при която все още се наблюдава закъснение във вегетационното развитие. През лятото на миналата година кооперациите пожънаха от 110 до 363 кг/дка от тази маслодайна култура. Най-добри резултати отчита ЗК „16-ти декември“ в село Гарван.