Министърът на здравеопазването на Холандия Едит Схиперс заяви, че са установени следи на още един забранен инсектицид в холандските птицеферми, пише Euractiv.

Скандалът със заразените яйца продължава

В писмо, изпратено до парламента, министърът заявява, че властите провеждат разследване в 5 предприятия, които са били свързани с компанията ChickenFriend  през 2016 и 2017 г. 

Както се отбелязва, холандските следователи са открили в продуктите, конфискувани от 5 птицеферми, следи от друг инсектицид – амитраз. Той е „умерено токсично вещество“, отбелязват от министерството.

Може да провокира вреди в централната нервна система и след консумация бързо се разлага в организма.

Амитразът е разрешен за използване при отглеждането на свине и едър рогат добитък, но не и при домашни птици.

Мащабите на риска за здравето на хората засега не са ясни, подчертава Схиперс. До този момент амитраз не е открит в яйцата.

Според органите на реда именно компанията ChickenFriend е виновна за попадането на токсичния инсектицид фипронил в яйца, които бяха доставени в 18 страни в Европа и извън тях. В края на юли властите в Холандия затвориха 138 птицефабрики след като в кокоши яйца беше регистрирано повишено ниво на фипронила. Това вещество се използва за унищожаването на бълхи по животните. То е забранено за използва при добитък, чието месо се консумира от хората.