Да, лешникът е лесен за отглеждане, но не само да го гледаш, а да се вслушваш в него и реално всеки ден да работиш за неговото добро. В това вярва пионерът в отглеждането на лешници сорт Франческана Илия Немски, чието стопанство се намира край пазарджишкото село Юнаците.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Той постоянно усъвършенства технологиите на отглеждане в своите 120 дка с дървовидни и храстовидни лешникови насаждения, давайки безценен опит на желаещите да имат подобна градина. Практиката му показва, че готовите решения по книга, често се оказват неработещи.

Основно важно, разбира се, са резитбите, при които има много тънкости. Така например рязането на клончето на външна пъпка важи особено за срещу вятъра, обяснява Илия и добавя: 

"Лешникът трудно понася ветровете. Когато се отреже върхът на външна пъпка, той се накланя напред, отива срещу вятъра, нещо, което растението трудно може да направи само, трябва да му се помогне."

Лешниковото стопанство край село Юнаците е показно и относно пръскането, торенето, напояването на сорта Франческана. Градината на Илия има три напоителни системи, но четвъртата ще бъде изградена с цел корените сами да се развият и стигнат до водата.

"Имаме подземна напоителна система, ама е плитка. Новата напоителна система, четвърта и последна, ще бъде една тръба на 40 сантиметра в центъра. В Италия например отглеждат лешниците с по-малко вода", обяснява стопанинът.

Ако водата е по-малко, е нужно повече култивиране, повече торене и ред други трикчета, които обаче взети заедно изграждат добър метод на отглеждане. Илия е убеден също, че благодарение на това че лешникът е почти диво растение, когато се запази микроклиматът му и е се прилагат повече естествени (екологични) практики като например биопръскания, той се развива най-добре

Доказателство за ефективността на технологията на Немски е самата му градина, в която има тригодишни храстовидни лешници, които гонят 4 метра. Вижте повече във видеото.

Още от стопанството на Илия Немски:

Бащата на сорта Франческана у нас и лешниковата му градина

Как лешникова градина от 200 дка се обслужва само от двама души?

Реколта от лешници Франческана в градината на Илия Немски, село Юнаците, област Пазарджик.