Всяко нещо има своя смисъл. В това е убеден 82-годишният фермер Илия Немски от пазарджишкото село Юнаците.

Закон за браншовите организации ... to be continued

Той заедно със своята съпруга и един верен приятел стопанисват около 200 дка земя. В тези площи влизат лешникова градина, разсадник и свободни площи.

“Всичко отглеждаме сами - аз и моят приятел. Работната ръка е наистина кът и затова се справяме двамата с помощта на машини. Няма друг начин.

България има идеални климатични условия за отглеждане на лешници. Има водопропускливи почви, които са изключително благоприятни. Лешникът обича много вода и като добавиш малко любов и грижа, той произвежда. Всичко има своя смисъл”, споделя фермерът пред Агри.БГ.

Насажденията в стопанството са интензивни, като са разположени по схемата 2,50 х 5. Те са храстовидни, а не дървовидни, което според Илия ги прави по-трудни за гледане.

“Насаждение трябва да се прави с мозък, опит и предприемаческа смелост. Градината да бъде витрина. Всъщност дълго време мислех, че толкова интензивно засадени храсти ще бъдат грешка, но не е така. Наистина е много просто, но със сигурност не е за прости хора”, признава Немски.

Според него отглеждането на бионасаждение е далеч по-лесно от конвенционалното. Защо?

“Отворите, които се използват в конвенционалното производство, убиват всички наши приятелчета, като започнем от калинките. Ако ги няма, няма кой да изяде неприятелите. Казвам, че отглеждането на бионасаждение е по-лесно, защото не отравяме градината с вредните вещества, а разчитаме на нашите помощници - всички онези насекоми, които ядат враговете на нашите лешници”, заключи Илия Немски.