От БАБХ признаха, че нодуларния дерматит е привнесен във фермите у нас. Официалните данни сочат, че в пограничните зони на Гърция и Турция - в момента няма нодуларен дерматит!

 

"Това заболяване не е донесено по естествен път, заяви д-р Георги Чобанов пред БНТ и допълни: "Съвсем естествено е заболяването да се появи в Благоевградско край гръцката граница, но тука за нас беше неестествено, защото от Гърция няма как животни да дойдат . Възможно е да е донесено от нелегално движение на болно животно, което е по някакъв начин е стигнало тука. Другият вариант е чисто механично. Възможно е и хората, които са го донесли, дори да не са разбрали, че са го донесли, че те са източник."

 

"При тази ваксина е т.нар. спешна ваксинация, при това заболяване няма превантивна ваксинация на животните, така че нямахме огнище, няма нужда от ваксиниране, няма и възможност, тъй като използването на ваксината е само след разрешение на Европейската комисия. ЕК разрешава да се използва ваксината при това заболяване само при спешно случаи, когато заболяването не може да бъде овладяно.", каза още Чобанов.

 

В Димитровград, Хасково и село Опан вече са осъществени пръскания с хеликоптер срещу насекомите, които пренасят заразата. За всяка умъртвена крава, фермерите ще получат по 1070 лв.