Остава мораториумът за строителство върху вече заменени гори, съобщи Десислава Танева от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по земеделието и горите към 41-ото Народно събрание, във връзка с твърдения в медиите, че ГЕРБ връща заменките.

Текстът, съгласно, който заменените гори, които са предмет на проверка от Европейската комисия, все още не е гласуван. Това е параграф 5 и съгласно него - мораториумът или забраната за строителство върху вече заменени гори, си остава - обясни Танева. По думите й - чл. 35, който бе гласуван в новия Закон за горите, урежда отношенията в случаите, в които се допуска да има замяна - в изрично определените случаи по силата на международен договор и за обекти от национално значение за изграждане инфраструктура, съгласно Закона за устройство на територията.


„Замяна на горски територии се допуска при хипотези, в които няма друга възможност между държава и общини. Тоест - изключена е възможността да се извършват замени с цел строителство. Всякаква интерпретация, че се допускат замени и строителство и застрояване, няма нищо общо с действителността”, категорична бе Танева.

Тя уточни, че замяната се допуска единствено при уреждане на съсобственността.Замяна не би могла да се извърши, без решение на Министерски съвет, когато оценката е над 100 хил. лв. „Тоест режимът е изключително рестриктивен и замяната се случва само при изрични хипотези”, заяви Танева. Това, че ГЕРБ връща заменките, е било казано от опозицията, и е нормално опозиционно поведение, посочи тя.

„Минаха няколко дни, този закон мина много широко обществено обсъждане. Законът близо една година бе в процес на подготовка и стана готов с помощта на Световната банка, на нейни експерти при изключителен широк дебат с много обществени организации и така нар. „зелени” организации. Това е закон, по който има постигнат широк консенсус”, заяви Танева.

По думите й е нормално е един такъв реформаторски закон, основополагащ нови принципи на управление и действие на горския сектор, да предизвиква недоволството на опозицията.„Нито една опозиция не би била доволна основният й политически опонент да въвежда ред, да прави реформи, да работи ефективно. Нормално е опозицията да вади от контекста думичката и да атакува. Ако трябва да бъдем обективни, ако погледнем всички текстове много от текстовете на опозицията са водещи във връзка с въвеждането на още по-големи рестрикции. По този закон получихме подкрепата на зелените организации, които са много запознати със закона. Както виждате - няма тяхна реакция”, заяви Десислава Танева.

Ако ние не въведем разрешителен режим от държавата, и Държавната агенция по горите да регулира този процес, ние рискуваме във всички подходящи места, които са собственост на частни лица, да се изграждат ски писти и съоръжения. От това няма никаква полза, защото горският фонд следва да се управлява планирано, така че той да дава всички блага на съответните обществени сектори. Тези ски писти, които се изграждат да бъдат изключени от горските територии”, заяви тя.