Фермерството в Канада представлява 1,7% от националния БВП и предлага работа на около 277 600 канадци. Как производителите на селскостопанска продукция в страната получават държавна подкрепа, разказва agropolit.com.

Анализ: Работната ръка – един от най-големите проблеми в селското стопанство

Семейните ферми в Канада са около 98% от всички домакинства в страната. Проведено допитване през 2011 г. в цялата страна показва, че количеството на фермите в страната намалява. Средният размер на стопанствата обаче се увеличава, тъй като тези, които продължават да се занимават със земеделие, консолидират своята дейност.

Сега има бум на фермите-едномилионници – т.е. на семейните ферми, чийто брутен доход е равен на 1 млн. долара. Броят на тези стопанства е 5902.

Селскостопанското производство в Канада получава държавна помощ посредством финансиране на отделните отрасли в сектора и фермерските стопанства: надбавки към пазарните цени за осигуряване на доходност на продукцията; ниски проценти по кредитите; гаранции по кредитите; данъчни облекчения; подкрепа в областта на застраховането.

Освен това в страната действат програми за подкрепа на отделни територии.



Трябва да се каже още, че сумите, заделяни за подкрепа, са в пъти по-малко, отколкото в САЩ или ЕС. Това е така, тъй като съществува уникален държавен монопол при закупуването на селскостопанската продукция.

Експортът се ограничава с помощта на високи мита. Освен това цените на крайния продукт в Канада са от 30 до 300% по-високи, отколкото в други страни.

По този начин купувачите от собствения си джоб допринасят за подкрепата на националния производител.

Специално създадени държавни компании регулират предлагането на мляко, сирене, яйца и пилешко месо на пазара, контролирайки вътрешното производство.

Налице са още програми за кредитиране с преференциално ниски лихвени проценти или частично покриване на лихвата и застраховане.