Осъдиха 71-годишен дядо от родопското село Мугла, че излъгал за евросубсидии. Това е втория подобен случай за селото през последните месеци.

 

Присъда от 4 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева за невярно декларирани имоти за евросубсидии получи Асен Хаджийски от село Мугла. Освен това тох е осъден да заплати и 250 лв. разноски за експертизи по делото.

 

Присъдата е след споразумение между прокуратурата и възрастния човек, която е одобрена от съда. Хаджийски се признава за виновен в това, че на 14.05.2010 г. в гр. Смолян, в общо заявление за подпомагане на земеделски производител за 2010 год., като шеф на Сдружение на собствениците на едър рогат добитък и коне – с. Мугла, при кандидатстване за субсидии по усвояване на средства по единно плащане на площ и пащания за природни ограничения на земеделски стопани в планински райони, финансирани от фондове, принадлежащи на Европейския съюз е представил неверни сведения за ползваните площи. Той заявил площи в общ размер на 191,50 дка, които сдружението не ползва, не са негова собственост и не се ползват по силата на сключен договор.


Преди него присъда получи и 77- годишния Асан Мачоков, също от Мугла. Съдът му наложи 4 месеца условно и глоба. Човека вече е внесъл 350 лв. , остават му още 150 лв. за цялата глоба, но чака пенсията, за да се издължи докрая. Дядото ще плаща и 270 лв. съдебни разноски , без да е взел и лев субсидия. Мачоков е осъден за самото кандидатстване с лъжливи данни, тъй като до плащане на субсидии за чуждите имоти не се е стигнало.

 

© fermer.bg