Близо 1300 орехови дървета пуска на публичен търг община Добричка. Наддаването е тайно и ще се проведе в два дни – на 2 и 9 септември от 9 ч. в сградата на кметството.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Ореховите насаждения са разположени в 25 населени места. Голяма част от тях са крайпътни дървета, малко от тях са в масиви и градини. Най-голям е броят на обявените дърветата в селата Златия, Житница, Черна и Бенковски, в които съответно са пуснати 150, 135 и по 100 дървета за отдаване под наем. Началната тръжна цена е 5 лв./дърво. В селата Самуилово и Вратарите са обявени цели масиви от 56 и 43 дка, за които наддаването ще стартира от високи цени – съответно 2229 лв. и 1716 лв. Огледи на имотите могат да се правят всеки работен ден съвместно с кметовете и кметските наместници, в които попадат орехите.  

Право на участие в публичния търг имат физически лица, земеделски кооперации, юридически лица, които не са обявени в несъстоятелност и нямат натрупани дългове. Кандидатите трябва да нямат прекратени договори с общината поради неиздължаване и натрупани парични задължения по договори за ползване на общински имоти, полски пътища и неплатени глоби  и санкции. 

Желаещите да наддават трябва да внесат депозит до 16 ч. на 31 август и до 16 ч. на 7 септември. Спечелилият кандидат сключва договор с общината след представяне на необходимите платежни документи. Ако за даден парцел с орехи има предложения с една и съща цена, се провежда търг с явно наддаване с начална цена – предложената от кандидатите. Стъпката за наддаване е 10 % от обявената стартова сума.