оран Оранта е основният и най-широко прилаган начин на дълбока обработка на почвата. Чрез нея се постигат едновременно обръщане, разрохкване и отчасти размесване на орния пласт. При обръщането се заорава горният разпратен почвен хоризонт и се изважда на повърхността по-добре оструктуреният долен хоризонт; подрязва се и се унищожава поникналата културна и плевелна растителност; потискат се органите ла вегетативно размножаване на плевелите; част от плевелните семена се заорават дълбоко, откъдето не могат да поникнат; заорават се следжътвените остатъци, с което се поставят при условия, благоприятни за разлагане; заорават се органичните, фосфорните и калиевите торове, откъдето по-пълно се усвояват от растенията. Чрез разрохкването се подобряват строежът и аерацията на почвата, с което пък се подобряват водно-физичните и агрохимичните й свойства. Чрез размесването се постига известно изравняване на свойствата на почвата в целия орен пласт и по-равномерно разпределяне на торовете в него.

Видове плугове

При съвременното механизирано земеделие оранта се извършва с плугове с различна конструкция.

Обикновен плуг с отметателна дъска

Обикновеният плуг с отметателна дъска е най-често използването оръдие и обръща почвата само надясно. Използват се плугове с три типа отметателни дъски: винтова, цилиндрична и културна. При оран с плуг с винтова отметателна дъска изораният пласт се обръща добре (почти на 180°) и по-слабо се разтрошава. Тези плугове са подходящи за разораване на целини и на тревни полета, където за по-сигурно умъртвяване на чима е необходимо по-пълно обръщане на пласта. За качествена оран на леки и добре разработени почви се използва плуг с цилиндрична отметателна дъска, който разрохква добре орния пласт, но го обръща слабо. При оран с такъв плуг на зачимени почви поради незадоволителното обръщане на орния пласт не се постига добро умъртвяване на чима. Тези два типа плугове у нас се използват малко.

Съвременните тракторни плугове, конто се използват у нас, са с културна отметателна дъска. При работя с тях се получава качествена оран на почви с различен механичен състав и с различна свързаност на обработваемия пласт. За по-добро заораване на чима и на следжътвените остатъци при дълбоката оран към плуговете с културна отметателна дъска пред всяко главно плужно тяло се монтират предплужници. Те отрязват 2/3 от работната ширина на главното плужно тяло на дълбочина 10-12 см и го обръщат в дъното на браздата, отворена от предното плужно тяло. Главното плужно тяло отрязва долната част на орния пласт и го обръща върху поставения в дъното на браздата пласт от предплужника. Незадоволителни резултати при оран с плуг с предплужннк се получават при тежки, силно изсушени почви, при силно зачимени и торфени почви, при високо стърнище и при силно развити плевели.

Обръщателен плуг

При обръщателния плуг на една обща ос са монтирани две плужни тела като на обикновения плуг. Оре се по совалковия начин и едното тяло обръща почвата надясно, а другото - наляво. Когато едното плужно тяло оре, другото е във въздуха. Подходящ е за поливни и наклонени площи.

Плуг риголвач

С плуг ригловач се извършва оран на дълбочина до 60 см преди засаждане на лозя или на овощни градини.