Общата организация на пазарите на селскостопанска продукция в ЕС е пред много и интересни промени, като най-важната от тях е, че от новия програмен период няма да има обвързване между продукта и субсидията. Това заяви Огнян Боюклиев от Института за Аграрна икономика по телевизия България он Ер.

 

Продукта като количество и обвързването му със субсидиите вече е стара схема, която отпада и за тази промяна има консенсус, като страните са го постигнали, когато са подписвали споразумението за Световната търговска организация, заяви Боюклиев.

 

За да се получава субсидия на първо място трябва да има земеделски производител, който да е активен производител, за да има право да получава средства. Самата субсидия, и тук е най-интересната част от промяната, ще има една част, за размера на която в момента се спори дали да бъде 15 или 30%. Тя ще се дава независимо от размера на обработваемата земя, като ще бъде нещо като „заплата“ за земеделските производители.

 

Франция настоява от 2014 година 30% от субсидията за аграрно производство да се разпределят като твърда сума, без връзка с обработваемата земя, а България е склонна да я подкрепи в това й искане, заяви Огнян Боюклиев.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!