Предприятие за производство на птиче месо в Стара Загора се превърна в едно от новите огнища на коронавирус. Към настоящия момент дружеството съобщава за 23 положителни проби на служители.

Отново птичи грип: Умъртвяват 72 хиляди птици

Тествани са всички работници в производствената линия в Стара Загора. Продължават изследванията и на останалите служители в страната, уверяват от фирмата. От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са под карантина. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани.

"Производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол. Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията“, заявяват от дружеството.

В предприятието работят 1730 души. Ръководството е организирало изследването на всички свои служители както с бързи тестове, така и с PCR тестове.

"Във всички производствени линии на фирмата съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите – често миене на ръце и дезинфекция. А от първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори“, се казва още в съобщението.

Световната здравна организация посочва, че е изключително малко вероятно хора да бъдат заразени с Ковид-19 от храна или опаковки на храна. Основният път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ отговаря: Проблем с плащанията за млади земеделски стопани няма

Няма да има протест - пускат напояване от язовир "Ястребино"

Агропрогноза: Кога идват по-интензивните валежи?